23948sdkhjf

Ölbrist är inte ett problem – ännu

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Dålig skörd kan på sikt leda till en förändrad ölmarknad, men sommarens brist lär inte upprepas framöver och priserna lär inte skjuta i höjden.

Under sommarens hetta uppstod det ölbrist på håll och kanter i landet och under den senaste veckan har flera medier uppmärksammat en ny forskningsrapport från University of East Anglia som förutspår ölbrist under de närmaste 80 åren som ett resultat av klimatförändringarna. Och ja, spannmålsskördarna var i år ovanligt låga, mellan 50 och 70 procent lägre än tidigare, men ännu råder ingen ölbrist.

Läs också: Snart påbörjas Trocadero-flytten

– Vi ser att priserna på spannmål kommer att gå upp ordentligt till följd av årets dåliga skörd. Men hur mycket det kommer att påverka ölpriserna är för tidigt att säga i dagsläget, säger Rose-Marie Hertzman presschef på Spendrups.

På de stora kedjorna, bland annat Coop och Axfood, som Fri Köpenskap talat med har man heller inte sett några signaler från sina leverantörer om varken ölbrist eller prishöjningar. Dessutom är de stora aktörerna säkrade då de skriver långa kontrakt med stora aktörer för långa perioder, just för att klara svåra perioder. De som potentiellt kan drabbas vid framtida torka är mikrobryggerierna.

– De mindre aktörerna är mer utsatta då de inte kan jobba med lika långa kontrakt och stora volymer. Kan man det så kan man på ett annat sätt säkra och få första tjing på råvarorna och säkra god kvalitet, säger Erika Danckwardt-Lillieström presschef på Sveriges Bryggerier och fortsätter:

– Det är fantastiskt med entreprenörsandan och experimentlustan, men det är klart att blir det torka så kan det bli svårt.

Läs också: Gotlands bryggeri hittar hem

Sommarens tillfälliga brist på öl berodde i år inte på råvarubrist utan främst på dels en ökad konsumtion men även kolsyrebrist som uppstod på grund av problem i den europeiska tillverkningen, något som inte lär upprepas nästa sommar. På längre sikt och med fler dåliga skördar så kommer förmodligen även spannmålspriserna att ge effekt i flera olika led.

– Jag tror handeln måste ha en ökad förståelse om att det kan komma att uppstå prisökningar i olika led men att vi alla måste ta ett ansvar för den här typen av extremsituationer. Den här typen av torka var extrem och den går inte att förutse för någon. Men det är inte domedagen, vi kommer att kunna leverera öl till kunderna, säger Erika Danckwardt-Lillieström.

Handeln behöver dock ännu inte oroa sig för att hyllorna ska stå tomma den närmaste tiden, eller att de måste betala stora summor för att kunna släcka sina kunders törst.

– Nej, någon ölbrist kommer det knappast att bli. Men visst kommer det att bli prisjusteringar, även om det inte handlar om chockhöjningar. Det kommer finnas öl nästa sommar också, säger Rose-Marie Hertzman på Spendrups.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106