23948sdkhjf

Ölbrist är inte ett problem – ännu

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Dålig skörd kan på sikt leda till en förändrad ölmarknad, men sommarens brist lär inte upprepas framöver och priserna lär inte skjuta i höjden.

Under sommarens hetta uppstod det ölbrist på håll och kanter i landet och under den senaste veckan har flera medier uppmärksammat en ny forskningsrapport från University of East Anglia som förutspår ölbrist under de närmaste 80 åren som ett resultat av klimatförändringarna. Och ja, spannmålsskördarna var i år ovanligt låga, mellan 50 och 70 procent lägre än tidigare, men ännu råder ingen ölbrist.

Läs också: Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

– Vi ser att priserna på spannmål kommer att gå upp ordentligt till följd av årets dåliga skörd. Men hur mycket det kommer att påverka ölpriserna är för tidigt att säga i dagsläget, säger Rose-Marie Hertzman presschef på Spendrups.

På de stora kedjorna, bland annat Coop och Axfood, som Fri Köpenskap talat med har man heller inte sett några signaler från sina leverantörer om varken ölbrist eller prishöjningar. Dessutom är de stora aktörerna säkrade då de skriver långa kontrakt med stora aktörer för långa perioder, just för att klara svåra perioder. De som potentiellt kan drabbas vid framtida torka är mikrobryggerierna.

– De mindre aktörerna är mer utsatta då de inte kan jobba med lika långa kontrakt och stora volymer. Kan man det så kan man på ett annat sätt säkra och få första tjing på råvarorna och säkra god kvalitet, säger Erika Danckwardt-Lillieström presschef på Sveriges Bryggerier och fortsätter:

– Det är fantastiskt med entreprenörsandan och experimentlustan, men det är klart att blir det torka så kan det bli svårt.

Läs också: De tar över Cuba Cola

Sommarens tillfälliga brist på öl berodde i år inte på råvarubrist utan främst på dels en ökad konsumtion men även kolsyrebrist som uppstod på grund av problem i den europeiska tillverkningen, något som inte lär upprepas nästa sommar. På längre sikt och med fler dåliga skördar så kommer förmodligen även spannmålspriserna att ge effekt i flera olika led.

– Jag tror handeln måste ha en ökad förståelse om att det kan komma att uppstå prisökningar i olika led men att vi alla måste ta ett ansvar för den här typen av extremsituationer. Den här typen av torka var extrem och den går inte att förutse för någon. Men det är inte domedagen, vi kommer att kunna leverera öl till kunderna, säger Erika Danckwardt-Lillieström.

Handeln behöver dock ännu inte oroa sig för att hyllorna ska stå tomma den närmaste tiden, eller att de måste betala stora summor för att kunna släcka sina kunders törst.

– Nej, någon ölbrist kommer det knappast att bli. Men visst kommer det att bli prisjusteringar, även om det inte handlar om chockhöjningar. Det kommer finnas öl nästa sommar också, säger Rose-Marie Hertzman på Spendrups.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141