23948sdkhjf

Så sålde restaurangerna

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 0,3 procent under tredje kvartalet 2018 jämfört med samma period föregående år, enligt Restaurangindex.

Läs också: Restaurangerna fortsätter att öka

I den totala restaurangbranschen ökade försäljningen med 2,9 procent mätt i löpande priser under årets tredje kvartal.

Ökade mest under kvartalet gjorde trafiknära restauranger med en ökning om 9,1 procent, hotellens restauranger som ökade med 8,4 procent samt snabbmatsrestauranger som uppvisade en tillväxt om 2,8 procent.  

Svagast utveckling hade personalrestauranger som backade med 12,3 procent och nöjesrestauranger, pubar och barer som backade med 6,3.

Den högsta utvecklingen hittills under 2018 har kategorierna trafiknära restauranger samt hotellens restaurangförsäljning haft.

Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 4,2 respektive 3,7 procent hittills i år.

Utvecklingen skvallrar om att resande och turism fortfarande utvecklas väl. Visita ser en inbromsning för restaurangnäringen och siar att det kan vara en indikation på att den allmänna ekonomiska konjunkturen håller på att bromsa in.

– Nolltillväxten för restaurangbranschen är en indikation på generell inbromsning i den allmänna ekonomin, samtidigt ser vi att turismnäringen bidrar till en fortsatt mycket positiv tillväxt för hotellrestauranger och trafiknära restauranger, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd i en kommentar till kvartalsrapporten.

Dock menar Visita att inbromsning syns efter år av mycket hög tillväxt.

– Det är viktigt att komma ihåg att uppbromsningen i omsättningstillväxt sker från en tidigare mycket hög omsättningstillväxt över åren. Det är inte rimligt att tillväxten kan ske i oförminskad styrka över tid, säger Jonas Siljhammar.

Restaurangindex tas fram av i Statistiska Centralbyrån i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund och Svensk Cater.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115