23948sdkhjf

Så sålde restaurangerna

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 0,3 procent under tredje kvartalet 2018 jämfört med samma period föregående år, enligt Restaurangindex.

Läs också: Restaurangerna fortsätter att öka

I den totala restaurangbranschen ökade försäljningen med 2,9 procent mätt i löpande priser under årets tredje kvartal.

Ökade mest under kvartalet gjorde trafiknära restauranger med en ökning om 9,1 procent, hotellens restauranger som ökade med 8,4 procent samt snabbmatsrestauranger som uppvisade en tillväxt om 2,8 procent.  

Svagast utveckling hade personalrestauranger som backade med 12,3 procent och nöjesrestauranger, pubar och barer som backade med 6,3.

Den högsta utvecklingen hittills under 2018 har kategorierna trafiknära restauranger samt hotellens restaurangförsäljning haft.

Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 4,2 respektive 3,7 procent hittills i år.

Utvecklingen skvallrar om att resande och turism fortfarande utvecklas väl. Visita ser en inbromsning för restaurangnäringen och siar att det kan vara en indikation på att den allmänna ekonomiska konjunkturen håller på att bromsa in.

– Nolltillväxten för restaurangbranschen är en indikation på generell inbromsning i den allmänna ekonomin, samtidigt ser vi att turismnäringen bidrar till en fortsatt mycket positiv tillväxt för hotellrestauranger och trafiknära restauranger, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd i en kommentar till kvartalsrapporten.

Dock menar Visita att inbromsning syns efter år av mycket hög tillväxt.

– Det är viktigt att komma ihåg att uppbromsningen i omsättningstillväxt sker från en tidigare mycket hög omsättningstillväxt över åren. Det är inte rimligt att tillväxten kan ske i oförminskad styrka över tid, säger Jonas Siljhammar.

Restaurangindex tas fram av i Statistiska Centralbyrån i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund och Svensk Cater.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – och en fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nyhetsbrev

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Arkiv

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Årets kock-vinnare startar eget med nytt koncept

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Foodstock – Ekstedts nya gastronomifestival

Fjäderholmarna blir matmecka under två sommardagar.

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109