23948sdkhjf

Så sålde restaurangerna

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 0,3 procent under tredje kvartalet 2018 jämfört med samma period föregående år, enligt Restaurangindex.

Läs också: Restaurangerna fortsätter att öka

I den totala restaurangbranschen ökade försäljningen med 2,9 procent mätt i löpande priser under årets tredje kvartal.

Ökade mest under kvartalet gjorde trafiknära restauranger med en ökning om 9,1 procent, hotellens restauranger som ökade med 8,4 procent samt snabbmatsrestauranger som uppvisade en tillväxt om 2,8 procent.  

Svagast utveckling hade personalrestauranger som backade med 12,3 procent och nöjesrestauranger, pubar och barer som backade med 6,3.

Den högsta utvecklingen hittills under 2018 har kategorierna trafiknära restauranger samt hotellens restaurangförsäljning haft.

Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 4,2 respektive 3,7 procent hittills i år.

Utvecklingen skvallrar om att resande och turism fortfarande utvecklas väl. Visita ser en inbromsning för restaurangnäringen och siar att det kan vara en indikation på att den allmänna ekonomiska konjunkturen håller på att bromsa in.

– Nolltillväxten för restaurangbranschen är en indikation på generell inbromsning i den allmänna ekonomin, samtidigt ser vi att turismnäringen bidrar till en fortsatt mycket positiv tillväxt för hotellrestauranger och trafiknära restauranger, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd i en kommentar till kvartalsrapporten.

Dock menar Visita att inbromsning syns efter år av mycket hög tillväxt.

– Det är viktigt att komma ihåg att uppbromsningen i omsättningstillväxt sker från en tidigare mycket hög omsättningstillväxt över åren. Det är inte rimligt att tillväxten kan ske i oförminskad styrka över tid, säger Jonas Siljhammar.

Restaurangindex tas fram av i Statistiska Centralbyrån i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund och Svensk Cater.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109