23948sdkhjf

Gondolen tvingas flytta – strid om tidpunkten

Restaurang Gondolen har legat i Katarinahissen vid Slussen sedan 1935, men snart tvingas krogen flytta. Skälet är att fastigheten ska renoveras och att fastighetsägaren Atrium Ljungberg AB har sagt upp hyresavtalet, rapporterar Mitt i Stockholm.

Restaurangen har ett år på sig att flytta, vilket ifrågasätts av Gondolens ägare Anna Lallerstedt. Eriks Gondolen har därför begärt att Hyresnämnden går in och medlar och antingen förlänger hyrestiden, alternativt förlänger hyrestiden och bedömer storleken på en ekonomisk ersättning.

”Det är svårt att hitta en lämplig ersättningslokal, då verksamheten och byggnaden är tätt förknippad med varandra (både ur ett geografiskt och historiskt perspektiv)”, skriver Eriks Gondolen.

Enligt Restaurangvärlden förnekar dock både Atrium Ljungberg och Eriks Gondolen att det finns någon konflikt. Båda parterna har en gemensam ambition om att restaurangen ska flytta tillbaka till Katarinahuset när renoveringen är klar.

– Vi har ingen konflikt med vår hyresvärd, däremot pågår det förhandlingar om framtiden. Men jag vill understryka att Eriks Gondolen och Atrium Ljungberg har ett gott samarbete och en gemensam ambition att finna bra lösningar för båda parter både i närtid och långsiktigt, säger Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Gondolen, till Restaurangvärlden.

Restaurangen har också stämt Stockholms stad på mångmiljonbelopp för att restaurangen lidit stor ekonomisk skada av bygget. Den rättsliga tvisten pågår fortfarande. En huvudförhandling mellan parterna planeras i Mark- och miljödomstolen i april 2020, skriver Mitt i Stockholm.

Restaurangen har sedan 2018 höjt skadeståndskravet väsentligt, till 42,6 miljoner kronor.

– Det är för ett minskat resultat i restaurangens verksamhet under tre års tid, säger Walter Bergman, restaurangens advokat, till Mitt i Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094