23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Gondolen firar 90 år med hyllning till Erik Lallerstedt

Gondolen ägs inte längre av familjen Lallerstedt, men köksmästaren Patrik Castillo har för att uppmärksamma restaurangens 90-årsjubileum gjort sin egen tolkning av olika rätter som tidigare serverades på Eriks Gondolen.

Familjen Lallerstedt sålde Eriks Gondolen till Svenska Brasserier för tre år sedan. Den klassiska restaurangen hade då varit i krögarfamiljens ägo sedan 1994. Först med Erik Lallerstedt och sedan med dottern Anna Lallerstedt vid rodret.

– Sedan 1994 har min familj och jag drivit och levt med Eriks Gondolen. Det har varit fantastiska år med mycket glädje, lärdomar och givetvis en del motgångar. Beslutet att restaurangen ska gå vidare i ny ägo har inte varit enkelt men känns helt rätt. Allt har sin tid och vi i familjen blickar framåt, förklarade Anna Lallerstedt i samband med försäljningen.

När Svenska Brasserier hösten 2023 återöppnade den klassiska restaurangen vid Slussen i Stockholm efter en lång tids renovering var det med Patrik Castillo som ny köksmästare. När Gondolen nu fyller 90 år har Castillo tagit fram en meny, inspirerad av olika rätter som serverades på Eriks Gondolen och som Erik Lallerstedt själv har som favoriter. 

– Vi har pratat med flera tidigare medarbetare från Gondolen, och dessa rätter var några av de mest populära och älskade. Varje komponent på jubileumsmenyn bär på en historia om Erik, om Gondolen, och om den stora matglädjen som genomsyrar restaurangen. Vi har också låtit oss inspireras av Eriks sätt att presentera och servera maten, med omsorg, elegans och en personlig touch, säger Patrik Castillo i en kommentar.

Bland annat ingår Castillos samtida tolkning av den klassiska räkmackan och fisk- och skaldjursgrytan, som var ständiga inslag på menyn under Erik Lallerstedts tid på Gondolen. Jubileumsmenyn kommer att serveras i restaurangen den 16-19 oktober,

Under firandet den 16 oktober återuppstår även Gondolens vinbar, som förr i tiden låg nere på entréplan, men nu uppe på våning 12 i Bar Zeppelin. Gamla ”gondolare” kommer att dyka upp bakom bardisken.

Restaurang Gondolen öppnade samtidigt som Katarinahissen i det så kallade KF-huset år 1935. Efter att restaurangen drivits av Kooperativa Förbundet tog krögaren Erik Lallerstedt över och nyöppnade Gondolen 1994.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.027