23948sdkhjf

Ny tävling ska inspirera kvinnliga kockar att vilja tävla

Åtta unga kvinnor gör om vinsten i Gastronomi Sverige Commis Award 2020.

Förra året fanns det inte en enda kvinnlig medlem i Svenska kocklandslaget och ingen kvinna har deltagit i det svenska Bocuse d’Or-teamet. Gastronomi Sverige vill bidra itll att öka det kvinnliga deltagandet i internationella tävlingar genom att starta en ny kocktävling som riktar sig till unga kvinnliga kockar. 

Åtta kvinnliga sistaårselever från Sveriges kockgymnasier deltar i den första upplagan av Gastronomi Sverige Commis Award som avgörs den 28 maj.

– Vi har länge försökt hitta vägar att inspirera fler unga kvinnliga kockar att söka sig till Bocuse d’Or. Nu tar vi tag i den unga generationen för att tidigt introducera fler kvinnor i kockyrket till tävlingssammanhang, säger Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.

Commis är benämningen på den assisterande lärlingskocken i ett proffskök. I Bocuse d’Or ingår alltid en commis i tävlingsteamet och hittills har ingen svensk kvinna deltagit i Bocuse d’Or.

I Gastronomi Sverige Commis Award 2020 ska de tävlande tillaga en varmrätt för sex personer som serveras på tallrik. Årets huvudråvaror är Mälargös och vit sparris från Gotland. I juryn finns bland andra Malin Söderström och Ulrika Brydling. Henrik Norström, president för den svenska Bocuse d’Or Akademien, är juryns ordförande.

Vinnaren vinner förutom äran en resa för två till Bocuse d’Or Europe i Tallinn i höst och en middag för två på Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Två nya trendiga takterasser
Boston-inspirerat på O'Learys nya nöjespalats
Katastrofmånad för restaurangbranschen
Bolt stänger abrupt ner sin matbudsverksamhet
Största danska burgarkedjan vill erövra Sverige
Hammars Bryggeri gör nytt förvärv – ”unik möjlighet”
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062