23948sdkhjf

Flera franchisetagare bryter sig loss från Harrys – bildar Krog & Co

Minst fyra Harrys väljer att lämna franchisekedjan som ägs av Social Eatertainment Group. Tre av dem har startat ett gemensamt samarbete som fler krogar väntas ansluta till.

Samtidigt som Social Eatertainment Group gör en storsatsning på att expandera karaokekonceptet Sing Sing så förlorar krogkoncernen franchisetagare i sina etablerade kedjor O'Learys och Harrys.  

Nyligen meddelade ägarna till en av Göteborgs största sportbarer, O'Learys på Avenyn, att de lämnar franchisekedjan och i stället startar den fristående restaurangen Grace Sportsbar. Enligt uppgift för att få mer fria tyglar.

Samtidigt bubblar missnöjet inom Harrys Pubar AB, som är det formella namnet på franchisekedjan. I nuläget finns Harrys i 23 städer, men i stället för att fortsätta växa så krymper nu kedjan.

Harrys i Halmstad och Falkenberg har båda varit del av franchisekedjan i 30 år. Båda de klassiska krogarna lämnar kedjan och byter namn. 

Det var i Falkenberg som restaurangkedjan Harrys en gång föddes, men när franchiseavtalet löper ut i höst väljer krögaren Peter Hammarström att gå sin egen väg.

Det nya namnet i Falkenberg blir Bistro Grand. Konceptet ska enligt Hammarström ”vara lite mer 2023”.

– Vi har haft en lång och fin resa med Harrys under dessa åtta år. Men vi känner att det är dags att vidareutveckla vår verksamhet. Vi känner att vi varit här så pass länge att vi vill anamma det lokala än mer. Vi får en helt annan frihet att köpa fisk, grönsaker, kött och dryck från vilka producenter vi vill, säger han till Hallands Nyheter.

Harrys i Halmstad skulle ha fyllt 30 år i december. Den 1 juni byter restaurangen i stället namn till Krog & Co. Ägaren Anna Hultberg, som ägt sin restaurang i elva år, tror att det blir bra att få styra mer själv och att en mellanhand försvinner.

– Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi vill utvecklas åt ett nytt håll. Som egen blir det större möjligheter att göra snabba ändringar i till exempel menyer och liknande. I tuffa ekonomiska tider känns det nödvändigt, säger hon till Hallandsposten

Anna Hultberg kommer att samarbeta med två andra Harrys-restauranger. Harrys i Köping och Harrys i Jönköping lämnar också franchisekedjan, och byter till samma namn, Krog & Co.

– Det blir ett inköpssamarbete och en gemensam grafisk profil, i övrigt kommer vi att driva våra enheter enskilt. Inom kort är det ett ytterligare antal enheter som kommer att ansluta till det nya namnet Krog & Co, säger Anna Hultberg.

Mattias Wallin i Köping var först ut. Han tog över Harrys i Köping i slutet av juli förra året. Den 31 mars lämnade han Harrys officiellt och den 7 april var det premiär för Krog & Co.

– Det här är starten på något helt nytt, bättre och mycket mer lokalt, sa han till Bärgslagsbladet i mars.

I Jönköping är det Patrik Snygg och Jon Espeset som lämnar efter 20 år. Den sista juni bryter de sig loss från Harrys för att ingå i den nya samarbetsorganisationen. Deras vision för det nya konceptet är ett brett utbud av underhållning där den nya krogen ska satsa på krogshower, nattklubb live-musik, stand- up, dryckesprovningar, julbord, konserter och DJ:s.

– När man är i en franchisekedja kostar det mycket pengar och det är därför som vi vill starta en egen inköpsorganisation. Då kan vi kapa alla mellanhänder som franchiseavgifter och få mycket bättre inköpsavtal. Vi gör det för att klara av den tuffa tiden som branschen nu går in i, säger Jon Espeset till Jönköpings-Posten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078