23948sdkhjf

Över 30 anmälningar mot kaféjätte – majoriteten rör matförgiftningar

31 matgäster har larmat om Bröd & Salt till miljöförvaltningen. Kafékedjan hotas också av viten för brister i verksamheten som beskrivs som nästan systematiska. 

Ytterligare en stor kedja anklagas för matsnusk. Den här gången är det snabbväxande Bröd & Salt som är föremål för en tidningsgranskning. 

Tidigare i år tvingades Max ägna sig åt krishantering efter anklagelser om matsnusk och sekretessavtal i en granskning av Aftonbladet. Nu har kafékedjan Bröd & Salt hamnat i skottgluggen efter en artikel i Svenska Dagbladet.

Enligt SvD har 31 matgäster anmält Bröd & Salt till miljöförvaltningen. Flera personer vittnar för tidningen om hur de drabbats av feber och kräkningar efter besök på kedjans kaféer.

– Jag kräktes så att ett blodkärl sprack i ögat och erbjöds en sallad som kompensation, berättar Yrsa Wettergren som gjorde en amälan till miljöförvaltningen efter sitt besök på Bröd & Salts kafé på Kungsgatan 2 i centrala Stockholm för drygt ett år sedan.

Jim Svensson, 58, har också anmält en matförgiftning till miljöförvaltningen. Han åt en kycklingmacka på Bröd & Salt den 14 mars 2025, på Karlbergsvägen 8 i Stockholm.

– Jag kräktes och hade feber. Sedan hade jag ont i magen i en hel vecka. Jag har aldrig blivit matförgiftad på den nivån någonsin tidigare, säger han.

Totalt har 31 personer i Stockholm, Uppsala och Göteborg anmält Bröd & Salt under 2024 och 2025, och SvD har pratat med 17 av dem. Flera säger att de aldrig tänker äta på kedjan igen. 

Majoriteten av anmälningarna handlar om matförgiftningar. 17 personer har i sin anmälan uppgett att de ätit av salladsbaren.

Svenska Dagbladets granskning visar även att bådemajoriteten av kaféerna och bageriet fått anmärkningar under 2024 och 2025. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm beskriver bristerna som närmast systematiska och slår fast att mat återkommande har förvarats för varmt på Bröd & Salts kaféer, vilket medfört allvarliga hälsorisker. 

Kedjan riskerar viten på närmare 400 000 kronor i månaden om inte problemen åtgärdas.

I en skriftlig kommentar till SvD medger Annelie Vest att företaget ”känner till att vissa anmälningar har inkommit till miljöförvaltningen”.

”Men vi har i nuläget inte insyn i samtliga fall eller information som säkerställer ett direkt samband med vår verksamhet”, skriver hon och fortsätter:

”Vi är fullt medvetna om att temperaturkontroll är en grundläggande del av livsmedelssäkerheten. Därför har vi förstärkt vårt interna kvalitetsarbete.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109