23948sdkhjf

Allt fler bryggerier krogsatsar – Hyllie och Poppels i startgroparna

Hyllie bryggeri öppnar pop up-bar i Malmö i juni och Poppels öppnar stor restaurang i centrala Göteborg i augusti.

Hantverksbryggerierma med egna bar- och restaurangsatsningar blir allt fler. Humle & Humle och Omnipollo är två exempel, och Hedda Spendrup har sitt Omaka

Även Poppels och Hyllie bryggeri hör till dem som breddat sin verksamhet. Båda företagen står nu i startgroparna för ännu större satsningar.

Först på tur är Hyllie bryggeri som om några veckor, preliminärt den 13 juni, öppnar en fristående hantverksölbar, granne med den nuvarande bryggeribaren på Stormgatan i Malmö. I den nya hörnlokalen blir det ölbar, lunchrestaurang, folkölsbutik och stor uteservering, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Tanken är att med uteserveringen bygga ihop bryggeribaren med hörnlokalen och lansera allt under namnet Stormgatan Taproom. I hörnlokalen blir det mer generösa öppettider och lunchservering.

– Vi öppnar en pop-up-bar i sommar för att testa lokalen fram till september. Sedan ska vi utvärdera och se hur vi går vidare, säger barchefen Christopher Mathiasson till tidningen.

Björn Bergh med förflutet på restauranger som PM & Vänner i Växjö, Klostergatan i Lund och Siesta i Malmö, svarar för maten som han beskriver som rustik och vällagad skandinavisk mat som passar till folköl.

Poppels är just nu ute på crowdfunding-turné för att ta in mer kapital. Målet är att få in 24,5 miljoner som bland annat ska användas till den växande restaurangverksamheten.

Den 15 augusti öppnar Poppels en av Göteborgs största restauranger. Som en del av satsningen på Citybryggeriet byggs världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri.

Numera bryggs i princip all lager och pilsner på ståltankar. Ståltankar är fantastiska på många sätt och vis, men ek ger en väldigt speciell, härlig och unik karaktär till öl. Och att, som här, jäsa och lagra ölen på samma ekfat är unikt i dagens moderna bryggerivärld, säger vd Mats Wahlström i en kommentar.

All öl som bryggs på bryggeriet kommer att pumpas till serveringstankar och serveras direkt till kunderna i restaurangdelen med plats för 170 sittande gäster.

Som ett av alla bryggerier i ölets huvudstad Göteborg, känns det helt rätt att skapa denna en öl- och matupplevelse i världsklass i vår egen stad.

Citybryggeriet kommer att ligga i Platinan vid Gullbergs Kaj, bara 200 meter från Göteborg centralstation. Restaurangen ska servera säsongsanpassad hantverksmat med det gröna och lokala som en viktig bas.

Vi vill servera våra gäster pinfärskt öl och en smakrik meny som ständigt är under förändring. Så klart kommer många att rätterna baseras på vad traktens alla odlare har att erbjuda för stunden, säger Karl Grafström som är ansvarig för Poppels restaurangutveckling.

Brödet kommer från det egna bageriet. Dravet, restprodukten från öltillverkningen, kommer även att användas i bakningen och skapa cirkuläret.

– Det är tydligt att Poppels vill skapa någonting helt unikt. Inte bara med smakerna och kombinationen av bra mat och dryck utan med hela arbetsplatsen, säger Johan Björkman som efter 15 år lämnar restaurang Koka för att bli köksmästare på Citybryggeriet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125